Böbrek Enfeksiyonu
Ocak 21, 2023 2023-01-25 20:34Böbrek Enfeksiyonu
Böbrek Enfeksiyonu
Böbrek Enfeksiyonu
Böbrek enfeksiyonu ne kadar farkına varılmasa da sayısı göz ardı edilemeyecek kadar fazla bireyde denk gelinebilen bir durumdur. Zorlu ve ağrılı bir süreç geçirmek zorunda bırakan bir hastalıktır. Böbrek enfeksiyonu, böbreklerin enfeksiyon sonucu olarak hassaslaşmasıdır. Bu enfeksiyon, böbreklerin üretilen idrarın geri kalanına doğru yayılması sonucu ortaya çıkar. Genellikle idrar yolu enfeksiyonlarının (IDYO) ilerlemiş hali olarak kabul edilir.
Böbrek Enfeksiyonu Belirtileri
Piyelonefrit olarak da bilinen böbrek enfeksiyonunun belirtileri genellikle iki taraflıdır ve sıklıkla kadınları etkiler. Ancak, tüm cinsiyetten bireyleri etkileyebilir. Bakteriler böbreklere girdiğinde ortaya çıkan bir tür idrar yolu enfeksiyonudur. Tedavi edilmezse sepsis ve hatta ölüm gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Hızlı ve etkili bir şekilde tedavi edilebilmesi için enfeksiyonunun belirti ve semptomlarını tanımak önemlidir. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonlarının geçmemiş olması durumunda ilerleyen bu enfeksiyonun belirtileri şu şekildedir;
- Sıklıkla idrara çıkma,
- İdrar yaparken acı veya yanma duygusu,
- Kas ağrısı,
- Ateş,
- Halsizlik,
- Koyu renkli veya kokulu idrar,
- Karın ve bel ağrısı,
- İdrarda kan görülmesi,
- Bulantı ve kusma,
- Kasık krampları.
Enfeksiyona Neden Olan Sebepler?
Üretra veya mesane yoluyla böbreklere giren bakterilerden kaynaklanır. Bakteriler böbreklere kadar gidebilir ve iltihaba ve ağrıya neden olabilir. İlk etapta oluşmalarını önlemek için enfeksiyonların nedenlerini belirlemek önemlidir. Enfeksiyona sebep olan bir çok etken vardır bunlar yaygın olarak şu şekilde sıralanmaktadır;
- Bakterilerin idrar yollarına yerleşmesi: Böbrek enfeksiyonları genellikle idrar yolu enfeksiyonlarının ilerlemiş hali olarak kabul edilir. Bakteriler, idrar yollarından böbreklere yayılabilir ve orada enfeksiyon oluşmasına neden olabilir.
- İdrar yolu tıkanıklığı: İdrar yollarının tıkanması, böbreklerin üretilen idrarın geri kalanına doğru yayılmasına neden olabilir. Bu durumda, bakteriler idrar yollarında kalabilir ve böbrekleri enfekte edebilir.
- İdrar yollarının yapısı: Bazı kişilerde idrar yollarının yapısı nedeniyle bakterilerin kolayca yerleşebileceği boşluklar oluşabilir. Bu durumda, böbrek enfeksiyonları daha yaygın olarak görülebilir
- İmmün sistem zayıflığı: İmmün sistemi zayıflığı olan kişilerde, bakterilerin vücuda yerleşmesi ve enfeksiyon oluşması daha kolay olabilir. Bu nedenle, böbrek enfeksiyonları immün sistemi zayıflığı olan kişilerde daha yaygın olarak görülebilir.
- Yaşlılık: Yaşlı kişilerde idrar yolu enfeksiyonları daha yaygın olarak görülür ve böbrek enfeksiyonlarının oluşma riski daha yüksektir.
- Diğer sağlık sorunları: Bazı sağlık sorunları, özellikle diyabet, böbrek taşları veya böbrek yetmezliği, böbrek enfeksiyonlarının oluşma riskini arttırabilir.
- Kimyasal maddeler, ilaçlar, sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımı: Bu maddelerin kullanımı idrar yollarının enflamasyonuna neden olabilir ve böbrek enfeksiyonlarının oluşma riskini arttırabilir.
- Cinsiyet: Kadınların cinsel organları nemli bir bölge olduğu için bakteri oluşumuna daha açık bir haldedir. Bu sebepten dolayı çoğunluk işe kadınlarda görülmektedir.