Böbrek Taşı

Böbrek Taşı Çeşitleri

böbrek taşı çeşitleri

Böbrek Taşı Çeşitleri

Böbrek Taşı Çeşitleri

Böbrek taşı çeşitleri nelerdir? En yaygın böbrek taşı hangisidir? Böbrek taşının çeşidine göre tedavisi farklılık gösterir mi? Tüm merak ettikleriniz ve daha fazlası hakkında bilgilenmek için aydınlatıcı metnimizi okumaya devam edin. Böbrek taşları, böbreklerin içinde oluşan sert, kristalleşmiş mineral ve tuz birikintileridir. İdrar yollarından geçerken şiddetli ağrı ve rahatsızlığa neden olabilirler.

Böbrek taşları, böbreklerde oluşabilen ve çok büyük ağrı ve rahatsızlığa neden olabilen sert bir mineral deposudur Her biri kendine özgü özelliklere sahip birkaç farklı böbrek taşı türü vardır. Belirlenen ve sıkça karşılaşılan dört ana böbrek taşı türü vardır. Bunla arasında kalsiyum oksalat, ürik asit, struvit ve sistin taşları bulunur. Böbrek taşı çeşitlerinin sıralaması şu şekildedir;

Kalsiyum Taşları: Kalsiyum bir mineraldir ve başka bir mineral ile karıştığında kristalleşerek çözünme sağlayamaz. Bunun sebebi kalsiyum oksalat ya da kalsiyum fosfat yapısında olduğu içindir. Röntgen filmlerinde açıkça görülebilen bu taşların oluşum nedenleri tam anlamı ile bilinmemesi ile birlikte buna davetiye çıkarabilecek bir kaç neden vardır. Sebepleri; kilo verme ameliyatları ve böbrek hastalıkları olarak sıralayabiliriz. Takibi ve tedavisi yapılmadığı taktirde taş oluşumu tekrarlanmaktadır. % 75 oran insanlarda en sık rastlanan böbrek taşı olarak bilinmektedir.

Ürik Asit Taşları: Bu taşların oluşum sebebi fazlaca kırmızı et tüketilmesi ve hatta buna bağlı olarak oluşan gut hastalığından kaynaklanmaktadır. İdrar içerisinde kristal haline gelerek bulundukları bölgeye yapışırlar. Ayrıca az sıvı tüketilmesi, sakatat ve kabuklu deniz ürünlerinin ise bolca tüketilmesi durumunda da meydana gelmektedir. İnsanların % 11 inde görülmektedir.

Sistin Taşları: İdrarda aşırı miktarda amino asit birikmesine neden olan sistinüri adı verilen nadir bir kalıtsal bozukluğu olan kişilerde görülür. İnsanların % 1 inde görülerek nadir olarak karşılaşılmaktadır. Bu taşın çocuk çağındaki bireylerde görülmesi metabolizmasının düzgün çalışmadığına dair bizlere işaret vermektedir. Tedavi edilmediği taktirde sürekli olarak tekrarlama söz konusudur ve piedratinex gibi etkili takviyeler çözüm olarak önerilmektedir.

Sitruvit Taşları: Bir diğer adı ile enfeksiyon taşları olarak da bilinmektedir. Boşaltım sistemi içerisinde taş gibi bir kalıp olarak büyüme gösterebilmektedir. Tedavi edilmediği taktirde kronikleşerek böbreklerde hasar bırakmaktadır. İnsanların % 12 sinde görülen böbrek taşı çeşitlerindendir.

böbrek taşı tedavisi

Böbrek Taşı Belirtileri

Böbrek taşları, şiddetli ağrı ve rahatsızlığa neden olabilen yaygın bir durumdur. Böbrekte mineral, tuz ve diğer maddelerin birikmesinden kaynaklanırlar. Böbrek taşlarının belirtileri, taşın boyutuna ve yerine bağlı olarak hafif ila şiddetli arasında değişebilir. Yaygın semptomlar şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Bel veya bel yanlarının ağrıması
  • Mide bulantısı ve kusma
  • İdrarda kan olması
  • Ateş ve titreme
  • Sık idrara çıkma
  • Kasık ağrısı

Böbrek Taşı Tedavisi

Böbrek taşları, şiddetli ağrı ve rahatsızlığa neden olabilen yaygın bir sağlık sorunudur. Böbrek taşlarının kesin nedenleri hala bilinmemekle birlikte, varlığı konusunda sizi uyarabilecek bazı belirtiler vardır. Yukarıdaki semptomlardan herhangi birini yaşarsanız veya böbrek taşınız olabileceğinden şüphelenirseniz, derhal yardım ve piedratinex takviyesi almanız önemlidir. Böbrek taşlarının belirti ve semptomlarını anlamak, erken tanı ve tedavi için önemlidir.

Bir Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0
×